Conținut
- Ce este ADHD? Copii cu ADHD
- ADHD nu înseamnă același lucru la toți. ADHD simptome
- Cum se diagnostizează ADHD-ul?
- Tratamentul ADHD-ului
- Ginsengul coreean roșu sau ginseng negru și ADHD
- Ginsengul coreean roșu vs. lipsa de atenție și hiperactivitatea/impulsivitatea
- Dar ce este de fapt ginsengul roșu coreean?
- Deci să-i dăm sau să nu-i dăm ginseng – și dacă îi dăm, din care, mai ales unui copil?
Ce este ADHD? Copii cu ADHD
În ultimii ani au cam ajuns în prim-plan tulburările neurologice și de comportament care afectează copiii. În pofida presupunerii larg răspândite, nu pentru că ar fi mai mulți copii cu ADHD astfel de probleme ca înainte. Ci mai degrabă fiindcă avem cunoștințe mai profunde în legătură cu comportamentul copiilor, și astfel putem să recunoaștem procesele care se ascund în spatele problemelor de comportament.
Unul dintre acestea este ADHD, care de cele mai multe ori se manifestă în faptul, că la copiii afectați anumite funcții se pierd într-o măsură mai mică sau mai mare, sau nu funcționează bine. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție) nu este o boală concretă, ci un sindrom neuropsihiatric, ba chiar unul dintre sindroamele cele mai frecvente. Copiii cu ADHD nu pot fi vindecați, dar pot fi tratați și dezvoltați – cât mai curând este identificată și tratată această stare, cu atât mai bune sunt rezultatele care se pot obține.
ADHD nu înseamnă același lucru la toți
ADHD nu se manifestă în totdeauna la fel, motiv pentru care în multe cazuri nu este așa ușor de observat, și mult timp rămâne nedescoperit. Foarte mulți oameni care azi sunt deja adulți, trăiesc cu ADHD, și nici nu știu despre acest fapt. Ni-l putem imagina ca un spectru, în cadrul căruia simptomele pot apărea la diferite nivele. Sunt persoane la care, neavând experiență, nici nu observăm că s-ar comporta altfel, la alții însă imediat este clar.
ADHD simptome
Un pic mai simplificat, în caz de ADHD apar 3 simptome principale: deficit de atenție, impulsivitate, respectiv hiperactivitate. Bineînțeles, acestea pot fi prezente în felurite proporții, astfel rezultând forme de comportament cu totul diferite. Pe lângă cele trei simptome principale în general este caracteristică prezența mai slabă a funcțiilor cerebrale de planificare-organizare.
Sunt persoane la care se manifestă tulburări ale tuturor celor trei domenii menționate, ei se numesc persoane cu ADHD de tip combinat. Dacă numai unul dintre simptome este prezent în mod evident, iar celelalte două doar în măsură minimă sau deloc, atunci vorbim despre ADD (Attention Deficit Disorder - tulburare cu deficit de atenție). În acest caz este caracteristic deficitul de atenție, care oficial poartă denumirea de „ADHD predominant cu deficit de atenție”. Al treilea caz este „ADHD predominant impulsiv și hiperactiv”. Este vorba deci despre aceeași tulburare, diferența este doar care dintre aceste domenii este afectat, și în ce măsură.
Cum se diagnostizează ADHD-ul?
După cum am mai menționat, în anumite cazuri se vede foarte timpuriu, că ceva nu este în ordine, în alte cazuri însă nu este descoperit nici la vârsta adultă. Pe baza simptomelor se poate cere examinare, iar pentru diagnostic ne stă la dispoziție un sistem internațional de criterii (DSM-V). Diagnosticarea ADHD-ului se face de către medic sau psiholog. Simptomele trebuie să fie prezente permanent timp de cel puțin 6 luni, și pentru acest diagnostic trebuie să fie remarcate deja înainte de vârsta de 12 ani.
Diagnostizarea ADHD-ului de obicei nu se întâmplă de la o zi la alta, necesită timp ca unul dintre părinții copilului afectat să-și dea seama, că nu este tipic comportamentul copilului său, și să ajungă la specialiștii corespunzători. Diagnosticul timpuriu însă rezervă mult mai multe posibilități de dezvoltare, motiv pentru care nu trebuie amânat.
Tratamentul ADHD-ului
În prealabil am mai scris, că ADHD-ul nu este o boală, astfel nici metodă concretă de tratament nu are. Se poate însă obține o ameliorare a funcțiilor problematice. Că exact cu ce, acesta depinde în mare măsură de starea specifică a persoanei afectate. Există mai multe feluri de terapii, iar în cazurile mai grave se poate aplica și tratament medicamentos. Dezvoltarea sistematică a aptitudinilor și capacităților are ca rezultat o funcționare generală mai bună în viața cotidiană, și astfel asigură un nivel de viață mai bun.
Totodată, trebuie menționat și faptul, că cercetările se desfășoară în mod continuu cu privire la substanțele care pot fi eficiente în cazul ADHD-ului. Așa a fost luat sub vizor și ginsengul coreean, și conform experimentelor, cu ajutorul lui se pot obține rezultate bune și în caz de ADHD.
În trecutul apropiat în Coreea, pe lângă tratamentele medicamentoase au fost introduse și metode de terapii complementare pentru tratarea cazurilor de ADHD. Acestea includ și tratamentele cu plante medicinale care influențează metabolizarea dopaminei, ca de ex. cu hypericum perforatum (sunătoare), și cele care îmbunătățesc circulația, ca de ex. ginkgo biloba și ginsengul.
Principalele componente active fiziologice ale ginsengului sunt saponinele, fenolii, poliacetilena, alcaloizii și polizaharidele. Cunoaștem numeroase și variate efecte ale acestor substanțe: sunt roborante, apără împotriva oboselii și stresului, etc. În afară de acestea, investigațiile anterioare indică faptul, că ginsengul are un efect semnificativ asupra funcției neuroendocrine, respectiv are efect nootrop asupra sistemului nervos central, care îmbunătățește atenția, performanța senzorială-motorie și capacitatea prelucrării cognitive – astfel s-a ivit ideea să fie aplicat și în cazul ADHD-ului, în Coreea s-au și efectuat studii în acest sens.
Ginsengul coreean roșu sau ginseng negru și ADHD
Efectul ginsengului coreean roșu în privința ADHD-ului a fost studiat de Suk Hwa Lee, Woo Sung Park, și Myung Ho Lim, în Centrul de Psihiatrie și Sănătatea Mediului al Institutului de Medicină al Universității Dankook, în 2011.
La experiment au participat 18 copii de 6-14 ani diagnosticați cu ADHD. Persoanele studiate au primit ginseng coreean roșu (Panax ginseng) în doză de 1000 mg, timp de 8 săptămâni. În cadrul studiului clinic toți cei 18 copii au fost evaluați pe baza unui chestionar la începutul studiului, apoi după prima, a patra și a opta săptămână. Pe lângă interviurile psihiatrice, evaluările clinice au fost efectuate cu aplicarea sistemului diagnostic ADHD (programul computerizat ADS de evaluare a atenției), respectiv a scalei de evaluare Conners prescurtat.
După 8 săptămâni s-au găsit diferențe semnificative în erorile de omisiune ADS (78,56 ± 43,33 în starea inițială, 55,17 ± 21,44 în săptămâna 8, p <0,023), în scala de evaluare Conners (13,78 ± 6,32 în valoarea inițială, 9,50 ± 4,80 în săptămâna a 8-a, p <0,042), și în scala de anxietate Spielberger (30,94 ± 6,25 în valoarea inițială, 28,83 ± 6,23 în săptămâna a 8-a, p <0,024). S-a constatat o reducere semnificativă de puncte pe scala de dezvoltare fizică (56,44 ± 9,63 la valoarea inițială, 50,94 ± 8,91 în săptămâna a 8-a, p <0,017) și pe scala de disfuncții sociale (56,33 ± 6,82 pe linia de bază, 51,94 ± 7,13 în săptămâna a 8-a, p <0,025).
Cifrele și rezultatele de mai sus sugerează faptul, că ginsengul coreean roșu poate atenua în mod eficient lipsa de atenție la copii cu ADHD, însă este și în continuare nesigur, dacă ameliorează starea generală ADHD, respectiv depresia, tulburarea de personalitate de tip anxios și alte modificări comportamentale.
Ginsengul coreean roșu vs. lipsa de atenție și hiperactivitatea/impulsivitatea
S-a cercetat efectul ginsengului asupra copiilor, care suferă de simptomele lipsei de atenție, hiperactivității și impulsivității în cadrul unui studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat prin placebo din 2014.
Faptul, că ginsengul coreean roșu poate reduce producția de corticosteroizi, cortizol și dehidroepiandrosteron (DHEA) a glandei suprarenale a fost dovedit și mai înainte, astfel s-a ivit ideea, că poate fi un tratament eficient în terapia ADHD-ului, întrucât dezechilibrul DHEA-ului poate contribui la tulburările afective și ale atenției în cazul adolescenților cu ADHD. Ca urmare, este posibil ca tratamentul cu ginseng, prin modularea funcționării glandei suprarenale, să diminueze aceste dereglări.
În experiment au participat subiecți de 6-15 ani. Subiecții au fost randomizați în grupul cu ginseng (33 persoane), respectiv în grupul de control (37 persoane). Grupul cu ginseng a primit un pliculeț de ginseng roșu coreean (1 g de extract/pliculeț) de două ori pe zi, iar grupul de control a primit un pliculeț de placebo de două ori pe zi. Experimentul s-a desfășurat în 8 săptămâni.
Din rezultate putem deduce, că extractul de ginseng roșu coreean poate constitui un mod de tratament alternativ eficient și sigur în cazul copiilor care trăiesc cu lipsă de atenție și hiperactivitate/impulsivitate. Astfel, eficiența ginsengul roșu coreean se studiază și în continuare.
Dar ce este de fapt ginsengul roșu coreean?
Ginsengul roșu coreean (panax ginseng) utilizat în experimente este un ginseng cultivat în Coreea de Sud până la vârsta de 6 ani. Este una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute din lume, și este benefic în cazul unor numeroase boli – având un efect atât de multiplu, încât este studiat permanent pentru a afla cum ne mai poate fi de folos.
Ginsengul roșu este recoltat după 6 ani, apoi este aburit și uscat. Procedura de aburire gelifică amidonul de ginseng, și astfel îi mărește conținutul de saponine. Dintre diferitele componente ale ginsengului roșu ginsenozidele au cele mai multe efecte medicinale, fiind dovedit faptul, că, printre altele, are caracteristici imunomodulatoare, antiinflamatoare și antistres. S-a demonstrat, că are efect și asupra sistemului nervos central, și multe alte efecte pozitive asupra funcționării organismului.
Pe deasupra, ginsengul este și o plantă medicinală adaptogenă, adică este o substanță cu totul naturală. Acest lucru este important, fiindcă în cazul majorității medicamentelor reacțiile adverse și alergice sunt cauzate de aditivi. Fiind vorba despre o substanță naturală, posibilitatea unor astfel de probleme este minimă.
Nici ginsengul nu face minuni cu copiii cu ADHD, dar s-a dovedit, că ameliorează starea lor – merită încercat!
Deci să-i dăm sau să nu-i dăm ginseng – și dacă îi dăm, din care, mai ales unui copil?
Ca adult sau cel mai devreme ca tânăr, în mod tipic oamenii consumă ginseng înainte de examene. Desigur, în Coreea de Sud situația este alta, pentru că acolo produsele fabricate în mod special în acest scop, ca de exemplu Ginsengul Vita Kids, se consumă și la vârsta copilăriei.
Dacă un laic începe să caute informații despre ginseng, în scurt timp își dă seama, că se găsesc nenumărate feluri de produse. Șiretlicul din această poveste este, că acestea nu sunt la fel de bune. 95% a produselor de ginseng care se găsesc în Europa, nu au văzut nicicând Coreea de Sud, și în mod evident nu au fost crescuți până la vârsta de 6 ani.
Merită să fim atenți la țara de proveniență a produsului de ginseng. Este foarte important să fie produs din plante de 6 ani, și să fie specificat concentrația substanței active al ginsengului. Nu conținutul de ginseng al produsului respectiv, ci conținutul de substanțe active, întrucât acesta din urmă contează cu adevărat.
Ca firmă specializată în Ginseng Coreean, conținutul de substanțe active al preparatelor de ginseng roșu și negru comercializate de noi este de 6-12 mg/gr. Pentru ca ginsengul să atingă această cifră, trebuie folosită rădăcină de minimum 6 ani. Dacă pe cutia unui produs nu este specificată vârsta plantei din care a fost fabricat și cantitatea substanțelor active din conținutul acestuia, putem fi siguri că nici pe departe nu se apropie de această valoare, deci nu prea poate fi eficace. E bine să știm acest fapt înainte să optăm pentru un ginseng ademenitor (și dubios) de ieftin. Desigur, putem opta pentru acesta, dar să nu ne așteptăm la rezultate de la el, iar copiilor în nici într-un caz nu este recomandat.
În articolul nostru fiind vorba despre copii, nu este deloc totuna cărui produs ne dăm votul: unui copil nu neapărat este bun același produs ca unui adult. În Coreea, țara de origine a ginsengului, însă pe baza unor cercetări au preparat un produs de ginseng dezvoltat în special pentru copii, care conține exact atâta substanță activă, cât are nevoie un copil. Acesta este Ginseng Vita Kids cu ginseng roșu fermentat de 6 ani care este mult mai absorbabil, cu extract de 20 de feluri de legume, cu extract de 7 feluri de fructe de pădure și vitamina D. Este absolut natural, fără niciun fel de substanțe sintetice, astfel fabricarea acestuia este costisitoare, dar nu va avea efecte secundare asupra copilului.
Produsul se găsește și în România - Vita Ginseng Kids – fă o încercare, îmbunătățește starea copilului tău în mod natural!