Conținut
De ce ne temem de nivelul mare al colesterolului?
Nivelul mare al colesterolului poate avea drept consecință diabet zaharat, obezitate, hipertensiune, respectiv poate avea complicaţii ca ateroscleroza,
infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral. Prevenirea acestor boli răspândite ar fi foarte importantă. În cazul unui mod de viață necorespunzător, la vârste peste 40 de ani metabolismul colesterolului se dezechilibrează deseori. Importanța acestuia este ilustrată și de faptul, că medicamentele compensate pentru scăderea nivelului de colesterol constituie una dintre cele mai mari cheltuieli ale casei de asigurări. În ceea ce privește scăderea rapidă a nivelului de colesterol, în cele mai multe cazuri nu este nevoie de tratament medicamentos, nivelul normal poate fi menținut foarte bine doar cu mișcare și alimentație, respectiv cu suplimente alimentare 100% naturale, ca Ginsengul Coreean Premium, fără reacții adverse, care din păcate însoțesc deseori tratamentul medicamentos.
Nivelul ridicat de colesterină din sânge (hipercolesterolemia) constituie o problemă gravă în numeroase țări. Nivelul ridicat al colesterolului este un aspect deosebit de important pentru medici, deoarece acesta este un factor de risc primordial în apariția și agravarea bolilor cardiovasculare.
Nivelul ridicat de colesterol de obicei se datorează obezității, lipsei de echilibru
dintre consumul de energie și producția de energie. Această disproporționalitate duce la acumularea grăsimii în țesuturile adipoase, și la mărirea valorii de colesterol LDL în sânge și în organe.
Ce înseamnă colesterolul „bun” (HDL) și „rău” (LDL)? Ldl colesterol marit ?
În organismul nostru ficatul este organul, care produce colesterolul din grăsimile saturate din alimente, care peste tot în corpul nostru se leagă de proteine speciale, prin care ajung în circulația sanguină. Substanțele, care se formează prin această legătură (numite lipoproteine) sunt de două feluri: LDL colesterol -ul cu densitate mică, și HDL-ul cu densitate mare.
LDL colesterol-ul – cel „rău” – transportă colesterolul din ficat spre celule. Dacă se acumulează o cantitate prea mare din acesta în sânge, poate deteriora grav pereții vasculari. Se depune sub membrana interioară a arterelor, și rigidizează pereții acestora. Această stare se numește ateroscleroză, a cărei consecințe pot fi de exemplu bolile cardiovasculare.
HDL colesterol -ul – cel „bun” – extrage din sânge colesterolul excedentar, și îl transportă înapoi în ficat, ceea ce, printre altele, are drept rezultat reducerea riscului formării bolilor sus-amintite. Colesterolul transportat în ficat se transformă, printre altele, în acid colic, care ajută la digestia alimentelor.
Rolul Ginsengului Negru
Gisengul (Panax ginseng Meyer) este o plantă medicinală bine cunoscută, care a fost introdusă în dicționarul clasic din orient al plantelor medicinale sub denumirea „Shin-nong-bon-cho-kyung”. Ginsengul are mai multe proprietăți farmacologice și terapeutice. Ginsengul negru se prepară prin tratarea cu aburi de nouă ori a ginsengului proaspăt. Cercetările efectuate cu Ginsengul Negru au ajuns la concluzia, că tratarea termică îndelungată al acestuia îi mărește activitatea antioxidantă. Un studiu recent a demonstrat efectul extractelor apoase și în etanol ale Ginsengului Negru asupra nivelului de colesterol (hipercolesterolemiei) șobolanilor testați. După câte știm, aceasta este prima ocazie, când s-a descris un astfel de efect. Ginsengul de calitate este cultivat astfel. Clic aici!
Efectele benefice ale Ginsengului
Una dintre caracteristicile cele mai importante ale Ginsengului Negru este, că ameliorează starea vaselor sanguine, și asigură o circulație sanguină mai bună. Prin acest mecanism ginsengul are un rol în eliberarea oxidului de azot, care favorizează lărgirea vaselor, fără nici o reacție adversă. Conform rezultatelor cercetărilor coreene și vest-europene, Ginsengul Negru poate fi eficient în reducerea nivelului de colesterol.
Ginsengul și ginsenozidele au fost studiate timp îndelungat în privința efectului lor terapeutic asupra vitalității organismului, sistemului imunitar, diferitelor tipuri de cancer, anomaliilor inflamatoare, anomaliilor sistemului nervos, funcționării sistemului reproductiv și bolilor cardiovasculare. Investigațiile cele mai recente au demonstrat faptul, că ginsengul inhibă activitatea in-vitro a lipazei din pancreas*; analizele au arătat și capacitatea ginsengului de a reduce obezitatea și de a ameliora profilul lipidic plasmatic al rozătoarele hrănite experimental cu alimente cu un conținut mare de grăsimi.
Ceea ce ne interesează acum, este Ginsengul Negru. Ginsengul Negru se prepară din rădăcină de ginseng crudă de 6 ani, care se tratează cu aburi la o temperatură ridicată de 9 ori, în condiții controlate, până ce devine neagră.
Această substanță farmacologic activă (ginsenozidul) s-a mai studiat și înainte din alte punctele de vedere, dar efectele sale asupra nivelului de colesterol (hipercolesterolemiei) încă nu au fost examinate detaliat. Rezultatele noastre au arătat, că Ginsengul Negru a redus în mod eficient nivelul seric total al colesterolului. Pe lângă aceasta, a ameliorat rata de eficiență a alimentelor (Food Efficiency Ratio – FER), respectiv numărătoarea diferențiată a leucocitelor (White Blood Cells – WBC).
În concluzie
În secolul 21. riscul acumulării colesterolului în cantitate prea mare în organism și în consecință a bolilor cardiovasculare crește în mod alarmant peste tot în lume. Ginsengul se utilizează de mult timp în terapia insuficienței cardiace și împotriva deteriorării celulelor, cu evitarea stresului celular și al mediului înconjurător, și fără reacții adverse. S-au efectuat numeroase investigații privind efectele cardioprotectoare ale ginsengului, care au demonstrat, că extractul de Ginseng Negru a redus în mod eficient nivelul colesterolului LDL. Extractul de Ginseng Negru a redus în mod benefic modificările histologice ale ficatului și țesuturilor adipoase cauzate de o alimentație prea bogată în colesterol.
Ginseng Negru, vitamina care scade colesterolul în mod natural, clic aici!
Mulțumiri
Această muncă a fost sprijinită de IPET (Institutul pentru planificarea și evaluarea technologiilor de alimentație, agricole, silvice și de pescuit) în 2014 în Coreea de Sud.
Întregul material de cercetarese se găsește în limba engleză sub următorul link:
Sursă: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1226845315000706
* Lipaza este o enzimă a organismului uman, cu un rol important în descompunerea lipidelor